brood-banket

Highlights Brood & Banket 2020

Bij Summa Brood & Banket leer je kunst maken van lekkernijen. In dit artikel vind je de highlights van inmiddels afgestudeerde patissiers, kunstwerken waarvan je gaat watertanden!

Showstuk Bente den Dekker

Bente den Dekker slaagde deze zomer voor haar opleiding Patissier. Met dit sierwerk in het thema ‘Tropical’ sloot ze de opleiding af. Ze maakte dit chocolade spektakel bij Het IJs & Taartmoment in Vlijmen en vertelt hier zelf over: 

Voor mijn sierwerkstuk wil ik de toeschouwer meenemen op reis door de tropen. Het sierwerkstuk is opgebouwd uit bollen tussen de boomstam van pure chocolade. De bollen weergeven de regen en zuurstof die voor de rijke omgeving zorgen. De regen zorgt voor het leven wat je terugvindt, niet alleen in het tropische regenwoud, maar ook in mijn showstuk in de vorm van een bloem, vlinders, palmbladen en de kaketoe die centraal staat. 

Voor de vlinders heb ik mij laten inspireren door toppatissier Frank Haasnoot, waarna ik zelf verschillende ontwerpen heb gemaakt. De kaketoe heb ik met de hand gemaakt. Het lijfje bestaat uit chocolade eierschalen en bolvormen waarop ik door middel van modeleer chocolade elk veertje afzonderlijk gevormd heb. Daarna heb ik hem afgespoten met gekleurde cacaoboter net zoals de bloem. In het sierwerkstuk heb ik hoogte gekregen door de pure chocolade takken die achter de papegaai en tussen de palmbladen staan. Ik ben erg blij met het resultaat en het leerproces dat ik de afgelopen jaar heb afgelegd. 

Showstuk Judie Eijkenboom
Showstuk Judie Eijkenboom

Patisserie studente Judie Eijkenboom maakte in het voorjaar dit indrukwekkende chocolade showstuk bij Patisserie Royale in Maastricht. Haar inspiratie: The world of Peter Rabbit“Ik was een jaar of 4 toen ik van mijn oma de videoband van Peter Rabbit kreeg. Ik genoot van zijn avonturen en nog steeds vind ik Peter een leuk karakter. De verschillende onderdelen in het showstuk laten de key elementen uit de verhalen zien.”  

Ondanks enkele tegenslagen en het gebruik van nieuwe technieken, is Judie trots op het eindresultaat. Ze heeft nu haar diploma behaald en is klaar voor de toekomst. “Ik blijf voorlopig werken bij Patisserie Royale en maak daarnaast thuis custom taarten op bestelling. Ik droom van een eigen onderneming, een plek waar ontspanning centraal staat. Alles moet tegenwoordig maar snel. Ik wil dat doorbreken en ik weet precies hoe ik dat wil doen!”  

Net zoals de schrijfster van The world of Peter, heeft Judy hard voor haar plek moeten vechten. Voor haar de bevestiging om haar studietijd met dit thema af te sluiten. 

Showstuk Ryemma Stoop
Showstuk Ryemma Stoop

Met dit chocolade showstuk hoop ik je te verwonderen en een beetje magie te geven. Patisserie student Ryemma Stoop maakte deze Wolfgodin volledig van eetbare materialen. Haar inspiratie haalde ze uit tekenfilm en animatie. “Ik ben een maker. Ambacht en handwerk drijft mij. Dit showstuk verbindt mijn verleden in tekenfilm en kunstonderwijs met het heden. Ik heb hierin alle nieuwe technieken en toepassingen gebruikt die ik in het afgelopen jaar heb geleerd. Het is een persoonlijk werk geworden waar ik compleet achter sta.” Het showstuk staat geëxposeerd in de etalage van patisserie de Rouw in Vught. 

Showstuk Saartje Vermeulen
Showstuk Saartje Vermeulen

Dit waanzinnige chocolade showstuk is gemaakt door Patisserie student Saartje Vermeulen. “Mijn broer woont sinds enkele jaren in Schotland en heeft mij aangestoken met zijn liefde voor dit prachtige land. Voor dit showstuk heb ik me laten inspireren door de ‘highlands’. De distel staat symbool voor Schotland. Je komt deze daar overal tegen! De rotsen rond de pilaar komen van het eiland Staffa waar de zee prachtige vormen liet ontstaan.  

Voor mij staat de Schotse hooglander niet alleen voor Schotland. Hij herinnert mij ook aan alle wandelvakanties waar we deze mooie beesten tegenkwamen. Op advies van mijn stagebegeleider koos ik voor een abstracte uitstraling. Je ziet dit niet vaak en daarom vond ik het een mooie uitdaging.  

Het was een moeilijke weg waarin ik veel ingewikkelde technieken heb geoefend, maar waarin ik me als patissier echt heb ontwikkeld. Het showstuk staat op mijn stageadres bij chocolaterie Govert van Nunen in Goirle.”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Misschien vind je dit ook interessant

fashion

Het vieren van creatief vakmanschap tijdens lustrumeditie Crafted

horeca

Topchefs koken op Crafted

brood-banket

Kayleigh wil met handen in deeg